Ο Καινούργιος Χρόνος Και Οι Διαστάσεις Του
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

Ο Καινούργιος Χρόνος Και Οι Διαστάσεις Του

 

Stop time

Ένας νέος χρόνος ξεκινάει. Οι ευχές που ανταλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων είναι γεμάτες αγάπη, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Ας είναι ευλογημένος ο καινούργιος χρόνος.

 

Κάθε φορά που ένας ημερολογιακός χρόνος τελειώνει και δίνει τη σειρά του στον διάδοχό του, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και μια καινούργια του παράμετρο. Τι είναι εκείνο που μας κάνει να δίνουμε τόση σημασία στη διαδοχή μιας στιγμής, σε μία άλλη στιγμή στο γύρισμα του χρόνου; Αν δούμε όμως το θέμα στην πραγματική του διάσταση, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι από τη μια στιγμή στην άλλη δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά, τίποτα δεν μεταβάλλεται. Η μετάβαση από τη μία στιγμή στην άλλη δεν διαφέρει καθόλου από μία άλλη στιγμή της καθημερινότητας. Στα μάτια μας ο χρόνος φαίνεται ότι κινείται. Φεύγει, κυλάει. Μήπως όμως είναι στην ουσία σταθερός ο χρόνος και τα γεγονότα διαδραματίζονται κινούμενα μέσα στον χρόνο; Φυσικά, τότε κάθε γεγονός που κινείται χρειάζεται τον χρόνο του. Έτσι μετράμε τον χρόνο.

 

Ο χρόνος δεν αποθηκεύεται. Δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, να τον κρατήσουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Είναι νόμοι φυσικοί και απαραβίαστοι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο, τότε που μας δίνεται. Σκεφτήκαμε πόσες φορές χάνουμε την ώρα μας για πράγματα ασήμαντα; Πόσες φορές χάνουμε κυριολεκτικά την ώρα μας άσκοπα; Σπρώχνουμε απλώς το χρόνο για να περάσει, χωρίς να κάνουμε τίποτε. Έτσι χάνουμε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαμε να τον διαθέσουμε κάπου αλλού. Πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος για τον καθένα μας και πόσο σύντομη είναι η ζωή μας, αφού άλλωστε δεν γνωρίζουμε πόσες μέρες θα έχει τελικά η ζωή μας.

 

Για τα άλλα δημιουργήματα ο Θεός «είπε και εγένετο». Ο κόσμος δημιουργήθηκε με λέξεις. Όμως για τον άνθρωπο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έπλασε τον άνθρωπο «κατ΄εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» δική Του. Αυτό σημαίνει πως είμαστε πλασμένοι για μια δυναμική πορεία προς τη θέωση του ανθρώπινου προσώπου μέσα στον γήινο χρόνο. Το «καθ’ ομοίωσιν» δεν είναι απλή αποστολή. Είναι αποστολή ζωής που δε γνωρίζουμε σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό και πρέπει εγκαίρως να καθορίσουμε τις προτεραιότητες των επιδιώξεών μας στην επίγεια ζωή μας.

Η ψυχή είναι αθάνατη, είναι αιώνια, δε φθείρεται όπως τα υλικά πράγματα του κόσμου. Μπορεί άραγε να συγκριθεί ο χρόνος της επίγειας ζωής μας με την αιωνιότητα; Ασφαλώς όχι. Ο επίγειος χρόνος είναι πεπερασμένος. Έχει ορισμένα όρια. Η αιωνιότητα δεν είναι πεπερασμένο μέγεθος, υπάρχει για πάντα. Για τον καθένα μας είναι αρκετός ο χρόνος για να πετύχει τον σκοπό της ζωής του, το «καθ’ ομοίωσιν». Οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες του χρόνου που πέρασαν ξεχάστηκαν, λησμονήθηκαν. Μέσα όμως στην Εκκλησία του Χριστού είμαστε κάτι το μεγαλειώδες, έχουμε ο καθένας μέσα μας την πνοή του Θεού, την αθάνατη ψυχή μας. Είμαστε ο καθένας μας πρόσωπο για το οποίο ένας Θεός γεννήθηκε, έπαθε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε, ο Ιησούς Χριστός. Έχουμε μία ζεστή καρδιά που λαχταράει να εγκαταστήσει μόνιμα τον Θεό μέσα της.

 

«Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω», θα μας πει. Και εμείς θα ανοίξουμε την καρδιά μας για θερμή υποδοχή. Και όπως γράφει ο εξαιρετικός ποιητής Γ. Βερίτης:

Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
Και σβήνεται και χάνεται ο παλιός.
Με ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνει
Και να’ ναι ευλογημένος και καλός.

 

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top