Καθήκοντα Γονέων
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019

 

Καθήκοντα Γονέων

kathikontagoneon

Ο Απ. Παύλος απευθυνόμενος προς τους γονείς λέει: «Εκτρέφετε αυτά (τα τέκνα) εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. 6:4) και τους προτρέπει να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, όπως αρμόζει σε χριστιανούς. Όλοι οι χριστιανοί στο άγιο βάπτισμα αναγεννήθηκαν στην νέα, αγία χριστιανική ζωή και υποσχέθηκαν να υπηρετούν και να ευαρεστούν τον Κύριο με πίστη και συνέπεια. Αλλά για να μη διαφθαρούν οι βαπτισμένοι και πέσουν στην άθλια κατάσταση της αμαρτίας, και εφαρμοσθεί σ’ αυτούς η παροιμία, «κύων επιστρέψας επί το ίδιον εξέραμα, και, ύς λουσαμένη εις κυλισμόν βορβόρου» - «σκυλί που γύρισε στο ξέρασμά του και χοίρος, που αφού λουστεί και καθαριστεί, κυλιέται πάλι μέσα στο βούρκο» (Β’ Πέτρ. 2:22), χρειάζεται η καλή αγωγή των παιδιών, όσο ακόμη είναι μικρά. Καλή αγωγή, από ενωρίς, για να προλάβει κανείς τον κατήφορο. Με πολύ πόνο βλέπουμε να καταστρέφονται πολλά παιδιά στο άνθος της νεότητάς τους. Και η καταστροφή αυτή έχει σαν αιτία πολλές φορές την αδιαφορία των γονέων.

Πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν καλές τέχνες που θα τους εξυπηρετήσουν σ’ αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Άλλοι πάλι έχουν καημό να μάθουν ξένες γλώσσες και για τον σκοπό αυτό ξοδεύουν πολλά χρήματα. Για την χριστιανική ανατροφή των παιδιών τους όμως κανένα ενδιαφέρον, καμία μέριμνα. Τέτοιοι γονείς γεννούν παιδιά για την πρόσκαιρη ζωή μόνο και τους κλείνουν την πόρτα της αιωνιότητας

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ομιλώντας για τους αδιάφορους γονείς και για τις ολέθριες συνέπειες της κακής αγωγής, λέει: «Οι γονείς, ο οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την χριστιανική αγωγή των παιδιών τους, πέφτουν σε αμάρτημα σοβαρότερο από της παιδοκτονίας. Διότι οι παιδοκτόνοι χωρίζουν το σώμα από τη ψυχή, ενώ οι αδιάφοροι γονείς ρίχνουν και το σώμα των παιδιών τους και την ψυχή στην γέενα του πυρός. Μετά τον σωματικό θάνατο εξ’ άλλου έρχεται η ανάσταση και τον καταργεί, τον πνευματικό όμως τίποτε δεν μπορεί να τον νικήσει. Για τον λόγο αυτό, γονείς ακούστε τι σας ζητείται: «Ανατρέφετε τα τέκνα υμών εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

(Πορεία προς τον ουρανό π. Τύχωνα Ζαντόνσκ, σελ. 137, 138)

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top