Μάθε Να Συγχωρείς
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2023

 

Μάθε Να Συγχωρείς

 

sunset 3

 

Η μεγαλύτερη καταστρεπτική δύναμη για την οικογένεια είναι ο εγωϊσμός. Πολλές οικογένειες διαλύονται από εγωϊσμό. Όταν ο εγωϊσμός του ενός από τους δύο συζύγους πληγώνεται, τότε αρχίζουν οι διαμάχες, ανοίγονται καινούργιες πληγές που μπορεί για χρόνια να μένουν αγιάτρευτες και το αντρόγυνο αν και ζει μαζί, έχει χωρίσει ψυχικά και συναισθηματικά.

 

Ο σοφός σύζυγος, άνδρας ή γυναίκα, προλαμβάνει κάθε κακό που μπορεί να φέρει ο εγωϊσμός του συντρόφου του. Όταν συμβαίνει θεληματικά ή άθελα να θίξει τον εγωϊσμό του αγαπημένου του συντρόφου, τότε πρέπει να συνέλθει αμέσως και να κάνει επανόρθωση, ζητώντας συγνώμη.

 

Η Αγία Γραφή λέει: «όποιος κρύπτει παράβασίν ζητεί φιλίαν, αλλ’ όστις επαναλέγει το πράγμα, χωρίζει τους στενότερους φίλους». Στο χωρίο αυτό, ο Λόγος του Θεού μας μιλάει για δύο αλήθειες:

 

Πρώτον: Όποιος κρύβει την παράβαση, δηλαδή κάποιο μικρό κακό, όποιος παραβλέπει και δεν εκθέτει το αγαπητό του πρόσωπο, ζητάει φιλία, καλές σχέσεις. Αν θέλουμε να ξεσκεπάσουμε κάποιον και είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να ξεσκεπάσουμε τον εαυτό μας. Όταν όμως δεν ξεσκεπάζουμε τον εαυτό μας, αλλά τον δικαιολογούμε, γιατί να μην δικαιολογούμε και το αγαπητό μας πρόσωπο; Ποιος από μας είναι τέλειος; Βλέποντας τις δικές μας αδυναμίες, πρέπει να είμαστε επιεικείς και προς τους άλλους, ιδιαίτερα δε προς το σύντροφό μας.

 

Δεύτερον: Όποιος επιμένει να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το κακό που έκανε κάποιος άλλος, αυτός γίνεται αιτία να χωρίσουν και οι πιο στενοί φίλοι. Ο δεσμός του γάμου, που είναι ο πιο στενός δεσμός δύο ανθρώπων που ήταν άγνωστοι μεταξύ τους για πολλά χρόνια πριν παντρευτούν, πρέπει να είναι παραμένει στενός και μάλιστα θα γίνεται στενότερος, όταν οι σύζυγοι μάθουν να συγχωρούν, να ξεχνούν και να μην αναφέρουν ο ένας τα παραπτώματα του άλλου. Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο.

 

Ο σοφός σύντροφος που θέλει να διατηρήσει και να μεγαλώσει το δεσμό με το σύντροφό του, αφήνει κατά μέρος τον εγωϊσμό του, προσπαθεί να ξεχάσει και συνεχώς να ξεχνάει και έτσι πετυχαίνει να κερδίζει μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Πάλι το τονίζουμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς λάθη και μάλιστα χωρίς «χοντρά λάθη». Όπως συγχωρούμε στον εαυτό μας τα λάθη μας και δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε, έτσι πρέπει να συγχωρούμε και να μην θυμόμαστε και τα παραπτώματα του αγαπημένου μας συζύγου. Και ο καλός Θεός που βλέπει τη συγχώρησή μας αυτή, μας συγχωρεί (όπως αναφέρεται και στην Κυριακή προσευχή: «Και άφες ημίν τα οφελήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών») και εμάς και ευλογεί ιδιαίτερα τη συζυγική μας ζωή.

 

Μιχάλης Κανταρτζής

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top