ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019

 

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Η Ειρήνη

EIRHNH

Η ειρήνη, είναι η πιο πολύτιμη και η πιο σπάνια αρετή της σύγχρονης ζωής. Ο άνθρωπος πίστεψε ότι με την ευημερία, με τα υλικά αγαθά και με τις διάφορες δραστηριότητές του, θα αποκτήσει την ειρήνη της ψυχής και θα ζήσει ήρεμος και ευτυχισμένος.

Αντίθετα, έγινε πιο ταραγμένος, με άγνωστο μέχρι τώρα άγχος, με καταθλίψεις και μελαγχολίες. Στην απελπιστική αυτή κατάσταση, ο Ιησούς Χριστός, ο «Άρχοντας της ειρήνης» (Ησαΐας 58:6), έρχεται και προσκαλεί τον άνθρωπο να πιστέψει σ’ Αυτόν για να βρει την σίγουρη και την πολυπόθητη ειρήνη που μάταια ζητάει μακριά απ’ Αυτόν. Η πραγματική ειρήνη είναι πρόσωπο. Είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος της ζωής και του θανάτου. Ο Μόνος που έχει αποδειχτεί ότι έχει την ειρήνη και μπορεί να τη δώσει σ’ όσους Του τη ζητούν.

Ο Θεάνθρωπος, στο σύγχρονο αγχώδη άνθρωπο, δίνει τη δική Του ειρήνη, όχι όπως ο κόσμος τη δίνει. Στους ταραγμένους μαθητές Του, όπως και σε κάθε ταραγμένο, λέει: «Ειρήνη σας αφήνω, τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δεν σας τη δίνω εγώ όπως τη δίνει ο κόσμος» (Ιωάν. 14:27). Η ειρήνη που δίνει ο Θεάνθρωπος είναι γνήσια, εσωτερική, βαθιά, μόνιμη και απαλλαγμένη από την ανθρώπινη αδυναμία. Την ειρήνη αυτή τη ζει κάθε συνειδητός χριστιανός. Είναι η ειρήνη του Θεού. Η ειρήνη της ψυχής και της συνείδησης, ο ουρανός στην καρδιά του ανθρώπου του Θεού. Είναι η ειρήνη που κάνει κάθε φορτίο της ζωής ελαφρό, κάθε δυσκολία, ευκολία, κάθε αδύνατο, δυνατό.

Η υπερφυσική θεϊκή και ουράνια ειρήνη του Θεού, είναι ο φύλακας και ο φρουρός κάθε σύγχρονης επίθεσης στον ιερό χώρο της καρδιάς του συνειδητού χριστιανού. Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό» (Φιλιπ. 4:7). Αυτή είναι η μοναδική και υπέροχη αλήθεια. Η ειρήνη του Θεού ξεπερνά κάθε ανθρώπινη σύλληψη. Δεν υπάρχει πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον σύγχρονο ταραγμένο άνθρωπο. Δεν είναι μια απλή ανθρώπινη ειρήνη κατανοητή στο μυαλό του ανθρώπου. Είναι η ειρήνη του Θεού που έφερε ο Κύριος Ιησούς Χριστός με το λυτρωτικό Του έργο πάνω στο σταυρό. Εκεί στο σταυρό συμφιλίωσε μια για πάντα τον άνθρωπο με το Θεό. Η συμφιλίωση αυτή γίνεται πραγματικότητα στη ζωή του, όταν ο άνθρωπος με ειλικρινή συντριβή και μετάνοια, με πίστη στο Χριστό και το έργο Του επάνω στο σταυρό, ζητάει τη σωτηρία. Ο Απ. Παύλος βροντοφωνάζει: «Ο Χριστός είναι η ειρήνη μας» (Εφεσ. 2:14,17).

Ο άνθρωπος που ζητάει την ειρήνη Του με μετάνοια και πίστη στο Χριστό, γίνεται ένας καινούργιος άνθρωπος. Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που έχει «σκηνώσει» μέσα του δεν φοβάται τις καταστρεπτικές δυνάμεις της κατάθλιψης και του άγχους. Ενώ κι αυτός, όπως όλοι οι άνθρωποι, βομβαρδίζονται με τις ίδιες αρνητικές και καταστρεπτικές πιέσεις της σύγχρονης ζωής, νιώθει μέσα του τη θεϊκή δύναμη της ειρήνης του Θεού να τον φυλάγει, να τον προστατεύει και να τον κρατάει ήρεμο. Ο άνθρωπος του Θεού, ο καινούργιος και αναγεννημένος από το Άγιο Πνεύμα άνθρωπος, έχει μια εσωτερική γαλήνη που δεν συλλαμβάνεται με το ανθρώπινο μυαλό και δεν εκφράζεται με ανθρώπινα λόγια. Έχει την ειρήνη του Θεού που δεν είναι γήινη, αλλά ουράνια από το Θεό δοσμένη σε κάθε ειλικρινά μετανοημένο άνθρωπο. Την ειρήνη αυτή χρειάζεται απαραίτητα ο σύγχρονος ταραγμένος άνθρωπος.

Μιχάλης Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top