Ιούλιος -  Αύγουστος  2024

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 
Πώς Θα Γνωρίσουμε Το Θεό

Του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

 

PENTECOST

 

 

Πολύ μας αγαπάει ο Κύριος. Αυτό το έμαθα από το Άγιο Πνεύμα, που μου έδωσε Εκείνος κατά το μέγα Του έλεος. Γέρασα και ετοιμάζομαι για το θάνατο και γράφω την αλήθεια από αγάπη για τους ανθρώπους. Το Άγιο Πνεύμα, που μου έδωσε ο Κύριος, θέλει να σωθούν όλοι, να γνωρίσουν όλοι τον Θεό.

 

Ήμουν χειρότερος κι από ένα βρωμερό σκύλο, εξαιτίας των αμαρτιών μου. Σαν άρχισα όμως να ζητώ συγχώρηση από τον Θεό, Αυτός μου έδωσε όχι μόνο τη συγχώρηση αλλά και το Άγιο Πνεύμα. Έτσι, εν Πνεύματι Αγίω, γνώρισα τον Θεό.

 

Βλέπεις αγάπη που έχει ο Θεός για μας; Ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να περιγράψει την ευσπλαχνία Του;

 

Αδελφοί μου, πέφτω στα γόνατα και σας παρακαλώ, πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε πως υπάρχει το Άγιο Πνεύμα, που μαρτυρεί για τον Θεό σ’ όλες τις Εκκλησίες μας, αλλά και στην ψυχή μου.

 

Το Άγιο Πνεύμα είναι αγάπη. Και η αγάπη αυτή πλημμυρίζει όλες τις ψυχές των ουρανοπολιτών Αγίων. Και το ίδιο Άγιο Πνεύμα είναι στη γη, στις ψυχές όσων αγαπούν τον Θεό. Εν Πνεύματι Αγίω οι ουρανοί βλέπουν τη γη, ακούνε τις προσευχές μας και τις προσκομίζουν στον Θεό.

 

(Από το φυλλάδιο «H γνωριμία με το Θεό», Ι. Μονή Παρακλήτου)

Μάιος -  Ιούνιος  2024

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 
 

PENTECOST

 

Η προσευχή στο Άγιο Πνεύμα, το γνωστό σε όλους μας «Βασιλεύ Ουράνιε», που γίνεται τις περισσότερες φορές από συνήθεια, πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά αλλά σταθερά να κυριαρχεί στην καρδιά, στο νου, σε όλη μας την προσωπικότητα. Με θείες ικεσίες, νύχτα και μέρα ζητάμε το Άγιο Πνεύμα να έλθει και να «σκηνώσει» μέσα μας, μόνιμα και για πάντα.

 

Το Άγιο Πνεύμα επιθυμεί να έλθει και να καταλάβει τη ζωή μας. Θέλει να μπει και να στήσει το θρόνο Του στην καρδιά μας και να πάρει την απόλυτη εξουσία όλης της προσωπικότητάς μας. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ο σύγχρονος Χριστιανός να συνειδητοποιήσει την απόλυτη ανάγκη που έχει για το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Πρέπει ειλικρινά, συνειδητά και με όλη τη δύναμη της ψυχής του, να ζητήσει το Άγιο Πνεύμα. Ο Κύριος μας είπε: «Αν, λοιπόν, εσείς, παρόλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο Ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σε όσους Του το ζητούν» (Λουκ. 11:13).

 

Ο πνευματοφόρος Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γράφει πάνω σ’ αυτό: «Όσοι είστε ασφράγιστοι, τρέξτε. Όσοι ασημείωτοι, ελάτε γρήγορα να σημειωθείτε με το Πνεύμα. Να μην λοιπόν θελήσετε να γίνετε αντίθεοι και θεομάχοι, αλλά ελάτε, προσκυνήστε και πέστε στα γόνατά σας και μη σηκωθείτε μέχρι να πάρετε τη δωρεά του Θεού, όπως κι εμείς οι ανάξιοι πήραμε τη δική Του χάρη» (Κατήχηση 2:34).

 

Ο Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα, είναι Αυτός που θα μας ελευθερώσει, θα μας καθαρίσει από κάθε αμαρτία, κάθε συμβιβασμό κάθε φόβο, δειλία, πικρία, κοσμική επίδειξη, υπερηφάνεια, αμαρτωλή ζωή. Μόνον το Άγιο Πνεύμα μπορεί να κάνει πιστούς συνειδητούς Χριστιανούς, ταπεινούς ζηλωτές, καθαρούς, ασυμβίβαστους με την αμαρτία, υπάκουους στις εντολές του Θεού, ζωντανά μέλη της Εκκλησίας.

 

Ας δεχτούμε λοιπόν τα λόγια του Κυρίου και του δούλου του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και ας ταπεινωθούμε, ζητώντας με ειλικρίνεια το Άγιο Πνεύμα να έρθει και να σκηνώσει μέσα μας, ώστε να μας καθαρίσει από κάθε αμαρτία και να σώσει τις ψυχές μας.

 

† Μιχάλης Κανταρτζής

Μάρτιος - Απρίλιος  2024

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 
 

PENTECOST

 

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο που είχε αποκτήσει μία ιδιαίτερη σχέση με το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Συνεχίζουμε με περισσότερα παραδείγματα της εκζήτησης του Αγίου Πνεύματος μέσω της μνημειώδους προσευχής του, όπως παρακάτω:

 

«Ελθέ το φως το αληθινό, ελθέ η αιώνιος ζωή, ελθέ το αποκεκρυμένο μυστήριο, ελθέ ή αΐδιος αγαλλίασις, ελθέ το ανέσπερον φως, ελθέ των νεκρών η ανάστασις, ελθέ ο δυνατός, ο πάντα αεί ποιών και μεταποιών και αλλοιών μόνω τω βούλεσθαι...

 

Ελθέ ως χαρά, ελθέ το στέφος το αμαράντινον. Ελθέ oν επώθησε και ποθεί η ταλαίπωρος ψυχή μου, ελθέ η πνοή μου και η ζωή, η παραμυθία της ταπεινής μου ψυχής, ελθέ η χαρά και η δόξα και η διηνεκής μου τρυφή!»

 

Αυτός είναι ο αληθινός διάλογος με το ζωοποιό Πνεύμα, η πραγματική επικοινωνία με την ζωαρχική Αιτία. Αν σήμερα δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τέτοιες πανύψηλες κορυφές, ας παίρνουμε τουλάχιστον μία γεύση που μας παρακινεί να κάνουμε τα πρώτα βήματα για μία ανάταση ψυχής στην Αλήθεια του Θεού.

Το Πνεύμα το Άγιο είναι πάντα πρόθυμο να μας χαρίσει την Αλήθεια του Χριστού που ελευθερώνει. Αρκεί να απευθυνόμαστε σε αυτόν, στο Άγιο Πνεύμα, με πίστη κι επιμονή.

 

Εξάλλου το Πνεύμα δεν είναι κάτι το στατικό. Είναι η Ζωή και επιποθεί ασυγκρίτως πιο πολύ από μας να ενωθεί μαζί μας. Διότι αναφέρει ο απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του (8:26): «Το Πνεύμα έρχεται βοηθός στις αδυναμίες μας. Εμείς δεν ξέρουμε ούτε τι ούτε πώς να προσευχηθούμε. Το Πνεύμα όμως μεσιτεύει το ίδιο στο Θεό για μας με στεναγμούς που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις».

 

Δεν είναι λοιπόν ακατόρθωτο να δημιουργήσουμε μία σχέση αγάπης και πίστης με το Άγιο Πνεύμα. Και οι Άγιοι έτσι προχώρησαν, με αγώνα, με πίστη, με προσπάθεια, με επιμονή. Δεν γεννήθηκαν Άγιοι. Οι αθλητές δεν πετυχαίνουν από την πρώτη μέρα ολυμπιακό μετάλλιο. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους και έτσι να δοξάσουμε το όνομα της Αγίας Τριάδος στη ζωή μας και με τη ζωή μας σε όλο τον κόσμο.

 

Κ. Γεννάδης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Έλα και Σκήνωσε Και Μείνε Εντός Μας

 

PENTECOST

 

Ένας βυζαντινός Άγιος ύμνησε τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, όχι μόνο με στίχους, αλλά και με συγκινητικές προσευχές, στις οποίες έχει ξεχύσει τον ακένωτο πλούτο των μυστικών βιωμάτων του και τον ιερών του ανατάσεων. Πρόκειται για τον βαθύτατο στη σκέψη, στη διάνοια και στην καρδιά, τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο. Έζησε στα τέλη του 10ου αιώνος στην Κωνσταντινούπολη και αν και ήταν ολιγογράμματος, θεολόγησε πολύ βαθιά. Στον τρίτο θεολογικό λόγο του κάνει την παρακάτω προσευχή:

 

«Πνεύμα Άγιον, που εκπορεύεσαι από τον Πατέρα κατά τρόπο ανέκφραστο και που αποστέλλεσαι σε μας τους πιστούς δια του Υιού, Πνεύμα που δίνεις ζωή και σύνεση, Πνεύμα που χαρίζεις την αγιότητα και την τελειότητα, πνεύμα που είσαι αγαθό, σοφό, φιλάνθρωπο, γλυκύ, ένδοξο, που μας τρέφεις συγχρόνως και μας ποτίζεις, πού μας ελεείς, μας φωτίζεις και μας ενδυναμώνεις.

 

Θείο Πνεύμα, εσύ που δίνεις υπομονή. Πνεύμα που χορηγείς χαρά, ευφροσύνη, σύνεση, σοφία, γνώση, πραότητα, ανεξικακία, ενατένιση των ουρανίων, συ που αποδιώκεις την πνευματική νωχέλεια, που απομακρύνεις την αδιαφορία, Πνεύμα που αποκαλύπτεις τα μυστήρια, που είσαι ο αρραβώνας για την κληρονομιά της βασιλείας των ουρανών, που αφανίζεις την αμαρτία, που είσαι η θύρα της μετανοίας. Πνεύμα αγάπης, ειρήνης, πίστεως και εγκρατείας, που γεννάς ευσεβείς πόθους, έλα και σκήνωσε και μείνε εντός μας αχώριστα και αδιαίρετα.

 

Αγίαζε και διόρθωνε και φώτιζε τις καρδιές μας ως ομοούσιος και ομότιμος με τον Υιό και τον Πατέρα, που κάνεις θεούς όσους σε δέχονται μέσα τους και κάθε αμαρτία εξαφανίζεις, ενώ φέρνεις μαζί σου κάθε αρετή στην ψυχή που εισέρχεσαι. Και αυτά δεν τα φέρνεις σαν κάτι απέξω, αλλά εσύ το ίδιο είσαι κάθε τι που είναι αγαθό, διότι σε όσους μείνεις εντός τους, αυτοί θα έχουν πραγματικά μέσα τους όλα τα αγαθά».

 

Έτσι απευθυνόταν στο Πανάγιο Πνεύμα η ανήσυχη εκείνη η ψυχή με φλόγα και πόθο και πάθος. Όχι ψυχρά ή χλιαρά, αλλά με πύρινα αισθήματα και κραυγή ισχυρά.

 

Ας μιμηθούμε σήμερα τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, ακολουθώντας την πρακτική του σε σχέση με το Άγιο Πνεύμα.

 Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

 

ΠΕΡΙ TOY ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Η Θαυματουργική Δύναμη Της Σιωπής

 

PENTECOST

 

«Αν επιστρέψετε σε μένα και ηρεμήσετε μονάχα τότε θα σωθείτε. Μέσα στην ησυχία και στην εμπιστοσύνη θα βρείτε τη δύναμή σας» (Ησαΐας 30:15)

 

Τόσο η Αγία Γραφή, όσο και η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, έχουν να παρουσιάσουν Αγίους ανθρώπους που ο Κύριος χρησιμοποίησε για να δείξει τη δύναμή Του με σημεία και τέρατα. Το Συναξάρι είναι γεμάτο με τους τους θαυμαστούς βίους των Αγίων, στην ζωή των οποίων το Πνεύμα του Θεού φανέρωνε και φανερώνει την χάρη του Θεού στους ανθρώπους. Οι Άγιοι, ως άνθρωποι, συνήθιζαν να ζουν κάθε μέρα πειθαρχημένοι στη σιωπή και στην ακρόαση του Θεού.

 

Η μεγαλύτερη δύναμη που θαυματουργεί και κάνει τα αδύνατα δυνατά είναι η δύναμη της θείας σιωπής μπροστά στην παρουσία του Θεού. Η μεγαλύτερη ειρήνη που γεμίζει την καρδιά του ανθρώπου έρχεται, όταν αυτός με υπομονή προσμένει τον Κύριο στην πολύωρη προσευχή. Η καλύτερη θεραπεία, η πιο αποτελεσματική για όλες τις σύγχρονες ψυχικές αρρώστιες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η στεναχώρια, η μελαγχολία, και οι φοβίες, πραγματοποιείται, όταν ο άνθρωπος αποφασίζει να μείνει μόνος μπροστά στο Θεό.

 

Κατά τη σιωπηλή στάση μας μπροστά στο Θεό, ο Κύριος, με το Άγιο Πνεύμα, μας οδηγεί στην απαραίτητη αυτοεξέταση και μετάνοια μπροστά Του. Ο Χριστιανός που ειλικρινά παραθέτει στον Κύριο τη ζωή του, θα οδηγηθεί πρώτα από όλα στην ταπείνωση, στον εσωτερικό εκείνο ευλογημένο θρήνο για οτιδήποτε δεν είναι άγιο και καθαρό μέσα του. Αυτή η πρώτη και απαραίτητη ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μέσα μας θα προετοιμάσει τον Χριστιανό να δοθεί στον Θεό, να γεμίσει με το Άγιο Πνεύμα. Εκείνος θα τον φωτίζει, ώστε να είναι συνεπής με τον Κύριο, την Εκκλησία και τον κόσμο.

 

Περιμένοντας με υπομονή τον Κύριο στην προσευχή, ο Κύριος θα μας δείξει το θέλημά Του, όπως λέει και ο Ψαλμωδός: «Αναπαύου επί τον Κύριον και πρόσμενε Αυτόν» (Ψαλμ. 37:7).

 

† Μιχάλης Κανταρτζής

Σελίδα 1 από 4

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top