Ιούλιος –  Αύγουστος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα

 

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε την Κεντρική Αφρική, συγκεκριμένα την Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα, από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2023, όπου τον υποδέχτηκαν ιεράρχες και τοπικοί αξιωματούχοι.

 

Ο Σεβ. οικείος Μητροπολίτης κ. Ιννοκέντιος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αγάπη του, αναφέροντας μεταξύ των άλλων: «Σήμερα χαίρεται η Μητρόπολή μας, ευφραίνεται η ελληνική κοινότητα και ο λαός δοξολογεί τον Άγιο Θεό».

 

Ο Πατριάρχης αντιφώνησε, ευχαριστώντας τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μπουρούντι, τους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, επισήμους και λοιπούς παρευρισκόμενους, λέγοντας: «Ο υπέροχος λαός της χώρας αυτής από τις δυσκολίες και δοκιμασίες προηγουμένων ετών στέκει περήφανος και αξιοπρεπής μες στον αφρικανικό χώρο, διδάσκοντας τις αξίες της αγάπης και της υπομονής, κατ’ εξοχήν αρετών του Χριστιανισμού, που ασπάζεται η πλειοψηφία του. Προσευχόμαστε στον Κύριο για την πρόοδο και την ευημερία του λαού αυτού».

 

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως ο πατριάρχης στην κυριολεξία «όργωσε» την επικράτεια της χώρας, στηρίζοντας, παρηγορώντας, δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία στον ευλογημένο λαό, αγκαλιάζοντας με πολλή αγάπη τα παιδιά της Μητροπόλεως όπως συνηθίζει πάντοτε να κάνει ο Πατριάρχης, εγκαινιάζοντας έργα αγάπης και προσφοράς, όπως θυρανοίξια στον υπό αποπεράτωση Ι. Ν. Αγίων του Μ. Αθανασίου και Ιωάννου του Θεολόγου, επίσκεψη στην Ι. Μ. Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, συνάντηση με το Δ.Σ. του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, εγκαίνια στο νέο κτίριο του κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού ΣΟΦΟΚΛΕΙΟ, συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου αποφοίτων Ελλάδος (Μπουρουντέζοι), Γενική Σύναξη του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως όπου λήφθηκαν αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις και την ποιμαντική διακονία και πολλά άλλα. Ορισμένες από τις παραπάνω δράσεις παρουσιάζονται στις φωτογραφίες του άρθρου.

 

Εμείς εδώ στην Ελλάδα ας μην λησμονούμε τους αγαπημένους αδελφούς μας της Αφρικής και ας τους στηρίζουμε υλικά και πνευματικά με την προσευχή μας, ώστε το όνομα του Ιησού Χριστού να δοξάζεται και να επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές της ηπείρου αυτής.

 

(Από εκτενές άρθρο του Περιοδικού Πάντα τα έθνη, Τεύχος168)

 

 F2 

Ο Πατριάρχης με τα παιδιά

 

F2

 

Κατά τις περιοδείες στο Μπουρούντι και την Ρουάντα

 

F2

 

Με τον τοπικό κλήρο και τον λαό

Μάιος –  Ιούνιος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Η χειροτονία του Επισκόπου Γκόμας π. Τιμοθέου στην Κινσάσα, Κονγκό

 

Δεν περιγράφεται η χαρά μας με τα νέα που λάβαμε σχετικά με τον πολύ αγαπητό μας π. Τιμόθεο. Στις 30/3/2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας της Κινσάσα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία, του Θεοφιλεστάτου π. Τιμοθέου Ntumba, προκειμένου να διακονήσει ως Επίσκοπος πλέον, την νεοσυσταθείσα Επισκοπή Γκόμας και Μεγάλου Κίβου.

 

Στην χειροτονία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες, Γουινέας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Κανάγκας κ. Χαρίτων, οι Επαρχιούχοι Επίσκοποι, Τζίτζας κ. Σίλβεστρος, Γκούλου κ. Νεκτάριος και ο βοηθός Επίσκοπος Κωνσταντιανής, κ. Κοσμάς.

 

Παρόντες στην χαρά του νέου Επισκόπου, Υπουργοί της Χώρας, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του ιατρού κας Παρασκευής Τριανταφύλλου-Ντούνη, οι γονείς του νέου Επισκόπου, ο Ιερεύς Θεοφάνης και η Πρεσβυτέρα.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον Χειροτονητήριο λόγο του π. Τιμοθέου Ntumba.

 

«Δοξάζω τον φιλάνθρωπο Χριστό μας για τις ευεργεσίες Του προς εμένα, κατά τη διάρκεια αυτών των 13 συνεχόμενων ετών της ταπεινής μου ιεραποστολικής διακονίας στην Μπούνια και στην Γκόμα, και ειδικά γι’ αυτή τη Χάρη που επεφύλαξε σε μένα.

 

Μετά τον Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους εν τω ουρανώ Aγίους μας, επιτρέψατέ μου, Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, Ηγέτα του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να απευθυνθώ προς Εσάς και να εκφράσω την υιική μου Ευγνωμοσύνη για την Τιμή που μου κάνετε σήμερα. Με βαθύτατο σεβασμό, Σας ευχαριστώ για την άπειρη πατρική αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τις οποίες περιβάλλετε πάντοτε την αναξιότητά μου.

 

Ποτέ δεν θα ξεχάσω προσωπικά ότι την ώρα αυτή, Μακαριώτατε, την οφείλω αποκλειστικά σε Εσάς. Σας υπόσχομαι ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αγωνιστώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες Σας, πάντοτε ακολουθώντας, κατά το δυνατόν, το δικό Σας φωτεινό και λαμπρό παράδειγμα.»

 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, ιεράρχες και λαϊκούς, καθώς και οργανώσεις που τον στήριξαν μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 σελίδες του λόγου του οι 6 είναι γεμάτες με ειλικρινείς ευχαριστίες. Τούτο αποκαλύπτει την ταπεινή ψυχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γκόμας και Μεγάλου Κίβου π. Τιμοθέου που αυθεντικά προβάλει την ανωτερότητα όλων των άλλων έναντι του εαυτού του και αυτό τον κάνει να είναι κατοικητήριο της θείας χάριτος!

 

Τέλος, μας εξέπληξε διότι μεταξύ των ευχαριστιών, ανέφερε και τα εξής: «Επίσης ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αδελφότητα «το Ανέσπερο Φως» για την έμπρακτη αγάπη τους σε μας στο Ανατολικό Κονγκό.»

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο orthodoxianewsagency.gr

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_aleksandrias/i-xeirotonia-tou-episkopou-gkomas-timotheou-stin-kinsasa-tis-kentrikis-afrikis/

Χριστός Ανέστη

 

 F2 

Μάρτιος – Απρίλιος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Αλέξανδρος, Μητροπολίτης
Νιγηρίας, 1960-2023

 

Στις 30 Ιουνίου 2023, ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, κάλεσε στην χαρά της βασιλείας των ουρανών τον μακαριστό Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρό Αλέξανδρο. Αδιαμφισβήτητα υπήρξε επιφανής εκκλησιαστικός άνδρας που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο σύγχρονο θεολογικό, ιεραποστολικό και εν γένει εκκλησιαστικό γίγνεσθαι.

 

Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη το 1997 και το 2014 ανήλθε στη θέση του Μητροπολίτη. Αναδείχθηκε ως ένας εκ των στυλοβατών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο αυθορμητισμός και το ειλικρινές και ανυπόκριτο του χαρακτήρα του αποτελούν ορισμένα μόνον από τα πάμπολα θετικά γνωρίσματα που τον κοσμούσαν ως άνθρωπο και ως κληρικό.

 

Ο αξιοπρεπής και καθ’ όλα χριστιανικός τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε την επίσκεψη της ασθένειάς του αποτυπώνεται στο προσωπικό του μήνυμα στις 4 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου:

 

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πρόκειται για μία ασθένεια που μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκόσμια, καλείται να αντιμετωπίσει. Στον αγώνα αυτό χρειάζεται βαθιά πίστη, μεγάλη εμπιστοσύνη στην θεόσδοτη επιστήμη και τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ας μη λησμονούμε ότι όλοι μας μετέχουμε στην πεσμένη φύση και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειές της. Το πώς θα προσεγγίσουμε τις συνέπειες της πτώσης, καταδεικνύει το πόσο η Ανάσταση έχει μιλήσει μέσα μας. Τούτη την περίοδο κατά την οποία και εγώ δίνω τον δικό μου αγώνα με την ασθένεια αυτή, απευθύνομε σε όλους τους συνασθενείς μου για να ευχηθώ ο Κύριος με τις πρεσβείες των Αγίων μας, να χαρίζει δύναμη σωματική και ψυχική σε όλους μας. Και ποτέ να μην λησμονούμε ότι: “γενηθήτω το θέλημά Του”».

 

(Από το περιοδικό Πάντα τα έθνη, τεύχος 167)

Αιώνια η μνήμη αυτού. Μιμητές του ας γίνουμε, στην αγάπη προς τον κάθε πλησίον και στην πίστη στον Χριστό.

 

 F2 

 

 

F2

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Φως Στα Χαλάσματα Της Αϊτής
Του Επισκόπου Αρούσας

Ονομάζομαι π. Παύλος Petit Homme από την Αϊτή. Πριν 25 χρόνια αποφάσισα να έρθω στη Θεσσαλονίκη… Έμαθα τη γλώσσα και σπούδασα τρία χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή… Έγινα διάκος στην Πτολεμαΐδα, υπηρέτησα στον Άγιο Γεώργιο Πανοράματος για ένα χρόνο και χειροτονήθηκα πρεσβύτερος. Μετά πήρα το πτυχίο μου και γύρισα στην Αϊτή για το έργο της Ιεραποστολής.

 

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Βρίσκεται στην Καραϊβική, στο ίδιο νησί όπου βρίσκεται ο Άγιος Δομίνικος, απέναντι από την Κούβα. Έχει περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Η Ορθοδοξία είναι από τις τελευταίες θρησκευτικές ομολογίες που εμφανίστηκαν στην Αϊτή. Αριθμητικά είμαστε οι λιγότεροι. Ξεκινήσαμε το 1986. Στη χώρα επικρατεί μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Το 2010 η χώρα αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ ακολούθησαν τυφώνες και πλημμύρες...Η χώρα δεν σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη και είναι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

 

Στα 13-15 μου χρόνια, συνάντησα έναν ιερέα, τον π. Μιχαήλ Graves που ήρθε από την Αμερική και έκανε ιεραποστολή στην Αϊτή...Ήταν ο πρώτος που έφερε την Ορθοδοξία στην Αϊτή...Με κατήχησε, με βάπτισε και έτσι αποφάσισα να γίνω παπάς.

 

Σήμερα εδρεύουμε στο Petion-Ville, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Port-au-Prince. ... Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο ιθαγενείς ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού στην Αϊτή, εγώ και ο π. Βαρνάβας που δραστηριοποιείται στο σχολείο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Petion-Ville. Οι Ορθόδοξοι στην Αϊτή είναι περίπου 2.500 άτομα. Το Δημοτικό Σχολείο έχει περίπου 600 μαθητές. Η δική μου ενορία βρίσκεται στα ορεινά της Petion-Ville. Εκεί μαζεύουμε τα παιδιά, κάνουμε κατήχηση, τους βοηθάμε με ό,τι μπορούμε...

 

Στη χώρα μας, με τη φτώχεια κυρίαρχη... όταν σου λέει ο άλλος ότι πεινάει, δεν μπορεί να ακούσει το ευαγγέλιο. Τουλάχιστον πρέπει να του δώσεις ένα πιάτο φαγητό να φάει και μετά να κουβεντιάσεις.

 

Όλα αυτά τα χρόνια μου δίνει μεγάλη χαρά η στήριξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και μου δίνει θάρρος για το δύσκολο έργο που επιτελούμε στην Αϊτή. Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του στην Αϊτή, να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και μετά από κάποια χρόνια να επανέλθει η φυσιολογική ζωή.

 

π. Παύλος Petit Homme

(Από το περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Τεύχος 262, Σεπτέμβριος 2023) 

 

 F2 

 

 

F2

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Ιερά Επισκοπή Αρούσας
(Τανζανία)
Του Επισκόπου Αρούσας

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με πολλή χαρά επικοινωνούμε μαζί σας να σας ενημερώσουμε για την πορεία των δραστηριοτήτων της ιεραποστολικής επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Όπως πολλές φορές λέγεται, η ζωή της Εκκλησίας μας στην ιεραποστολή και ειδικά στην Αφρική, θυμίζει τα πρώτα αποστολικά χρόνια. Ο ζήλος και η δίψα των ανθρώπων της Αφρικής θυμίζει τα πρώτα αγνά χρόνια της αποστολικής Εκκλησίας. Βλέπει κανείς ψηλαφητά την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην πορεία της Εκκλησίας στην Αφρική.

Σας αναφέρουμε με μεγάλη συγκίνηση δύο πρόσφατα παραδείγματα που με τη χάρη του Θεού βιώσαμε μέσα στο έτος που διανύουμε.

Το πρώτο αφορά την περιοχή της Ιρίνγκα, όπου πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί εκεί το ιεραποστολικό κέντρο της Εκκλησίας μας. Έχουν ήδη ανεγερθεί άνω των 40 ιερών ναών, σχολεία και κλινικές και έχουν διανοιχθεί άνω των 15 γεωτρήσεων, από τις οποίες έχουμε καθαρό νερό για δεκάδες χωριά.

Φέτος λοιπόν μας επισκέφθηκαν από την Μπέγια, το Μακαμπάκο και το Ντζόμπε, περιοχές που απέχουν από την Ιρίνγκα άνω των 400 χιλιομέτρων, τρεις ομάδες ανθρώπων για να μας προσκαλέσουν να πάμε να τους κατηχήσουμε και να βαπτιστούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Έτσι με τις ευλογίες του μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου Β’, αγοράσαμε δύο οικόπεδα για να χτίσουμε δύο ναούς εκεί.

Το δεύτερο γεγονός αφορά στην περιοχή της Σινγκίντα, πού βρίσκεται 500 χιλιόμετρα μακριά από την Αρούσα. Από εκεί μας επισκέφθηκαν μία ομάδα 30 ανθρώπων, οι οποίοι ζήτησαν να πάμε να τους κατηχήσουμε. Και όντως τους επισκεφθήκαμε, εκτελέσαμε υπαίθρια Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά στην περιοχή τους, τους κατηχήσαμε και αγοράσαμε ένα οικόπεδο, στο οποίο ξεκινάμε την ανέγερση ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου.

Για τη στελέχωση αυτού του έργου ο ίδιος ο Θεός αναδεικνύει εργάτες. Έτσι, με τη χάρη Του, 4 ελπιδοφόροι νέοι προσήλθαν και έλαβαν την χειροτονία στην Αγία Εκκλησία μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί, η Χάρις του Θεού προτρέχει τάχιον όλων μας και χαράζει νέες γραμμές για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου.

 

(Από το περιοδικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής,
Τεύχος 262, Σεπτέμβριος 2023)

 

 

 F2F2

 

  

Σελίδα 1 από 15

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top