Αυγουστιάτικες Σκέψεις
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2019

 

Αυγουστιάτικες Σκέψεις

KoimisiTheotokou

Όλοι οι καλοκαιρινοί μήνες σημαίνουν χαρές στις θάλασσες, ανεμελιά, χαλαρότητα από το καταπιεστικό χειμωνιάτικο πρόγραμμα, αλλαγή παραστάσεων, αλλαγή τρόπου ζωής. Ανάλαφρα ρούχα και ανάλαφρα φαγητά. Πιο πολύ απ’ όλους τους καλοκαιρινούς μήνες ο Αύγουστος, ιδίως τα τελευταία χρόνια, καθιερώθηκε σαν συνώνυμο των διακοπών. Αύγουστος ο μεγαλοπρεπής, ο εκθαμβωτικός, ο αυτοκρατορικός, μιας και το όνομά του το πήρε από τον αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον Αύγουστο.

Τι να πρωτοθαυμάσουμε, τι να πρωτοχαρούμε τον Αύγουστο! Τις υπέροχες έναστρες νύχτες του, το μεγάλο, το αγέρωχο φωτεινότατο φεγγάρι του; Οι παλιοί συνήθιζαν την παροιμία: «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να΄ σουν δυο φορές το χρόνο», λόγω της πλούσιας καρποφορίας. Οι πρώτες συγκομιδές φρούτων έχουν ήδη γίνει και οι αποθήκες γεμίζουν. Κι η θάλασσα σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που περιβάλλεται από καταγάλανα νερά. Ο Αύγουστος έχει την πιο ζεστή θάλασσα από όλο το χρόνο. Αναζωογονεί, αγκαλιάζει, ξεκουράζει τα σώματα που τον εμπιστεύονται.

Ας χαρούμε κι ετούτο το Καλοκαίρι στη θάλασσα ή στο βουνό. Ας θαυμάσουμε το μεγαλείο του Θεού και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας. Να διαβάσουμε βιβλία που δεν μπορούσαμε τον χειμώνα, με όμορφες ιστορίες και περιπέτειες.

Ωστόσο υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών. Άλλοι από οικονομική δυσχέρεια, άλλοι αναγκασμένοι από προβλήματα υγείας να μην μπορούν να μετακινηθούν. Όποια κι αν είναι η αιτία αυτής της στέρησης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επιβαρύνεται σημαντικά, όταν μάλιστα συνυπάρχει και η μοναξιά. Μέσα στη δική μας αυγουστιάτικη χαρά, ας μην ξεχνάμε και αυτά τα άτομα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Όταν η ψυχή θέλει, το μυαλό βρίσκει πολλούς τρόπους. Να στείλουμε μία κάρτα, να παίρνουμε τηλέφωνο, να νιώσουν ότι κάποιος τους συλλογιέται, προσεύχεται γι’ αυτούς. Έτσι ο χρόνος κυλάει και γρήγορα τα πράγματα αλλάζουν.

Αλλά η μεγαλύτερη προσφορά του Αυγούστου είναι ότι φιλοξενεί τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Της Παναγιάς με τα πολλά ονόματα και τα άπειρα ξωκλήσια. Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και οι καθημερινές παρακλήσεις που γίνονται στις Εκκλησίες, μας γεμίζουν ειρήνη και γαλήνη.

Τα πάντα στη φύση μιλούν για το μεγαλείο του Θεού. «Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε! Πάντα εν σοφία εποίησας».

Ηλιοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top