Τσαλακωμένη εικόνα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριιος -  Οκτώβριος  2024

Τσαλακωμένη εικόνα

 

Προ 20 και πλέον ετών, είχα την ευλογία από τον Θεό να συνταξιδέψω αεροπορικά με έναν εκλεκτό ιερομόναχο αγιορείτη της Μονής Φιλοθέου, τον π. Κοσμά. Στο ταξίδι μου έλυσε πολλές απορίες σε θέματα πίστεως και Αληθείας. Στην συνέχεια μου έστειλε αρκετά βιβλιαράκια εκδόσεως Μονής Καρακάλου Αγίου Όρους, που περεταίρω με βοήθησαν στο να αντιληφθώ το σχέδιο της σωτηρίας του Χριστού, ιδίως στο τομέα της προσωπικής σχέσης με τον Θεό. Έκτοτε διατηρήσαμε μια επικοινωνία μέσω email που ο ίδιος μου έστελνε κατά καιρούς. Ένα από αυτά έχει τον παραπάνω τίτλο και το περιεχόμενό του έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να το δημοσιεύσουμε προς ωφέλεια των αναγνωστών. Καθώς το διαβάζουμε, ας ευχόμεθα και υπέρ αναπαύσεως πατρός ημών Κοσμά Φιλοθεΐτου, καθώς κοιμήθηκε προ ολίγων ετών. (Κ. Γεννάδης)

 

† Πατρός Κοσμά Φιλοθεΐτου

Ξέρεις πόσο λυτρωτικό είναι να διαλύεις την εικόνα σου;

Να κάνεις συντρίμμια το είδωλό σου και να τσαλακώνεις το προφίλ σου;

Να ξεγυμνώνεις το κορμί σου, δίχως να ντρέπεσαι μήπως φανούν οι ουλές της μοναξιάς σου, τα σημάδια των παθών σου;

Να αφήνεις όλα τα όπλα του εγώ σου πάνω στο τραπέζι και να εγκαταλείπεσαι, χωρίς όπλα και προστασίες, στην πραγματικότητα της ζωής;

Να νιώθεις την ελευθερία του να μην είσαι κάποιος, να μην πρέπει να αποδείξεις τίποτε σε κανένα.

Να είσαι ανώνυμος στον έπαινο και απαθής στην κατηγορία.

Να είσαι αυτό που είσαι και όχι εκείνο που οι άλλοι θέλησαν ή φαντάστηκαν να είσαι για τις δικές τους ανάγκες.

Να γίνεσαι αυτό που λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος και με συγκλονίζει: «Σαν να μην υπήρξες ποτέ...»

Να μάθεις τελικά ότι ο έπαινος και η κατηγόρια είναι ίδια φυλακή;

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top